Bali Vakantie Verhuur
Information about Bali and Lombok
Bali
Bali telt ongeveer 4 miljoen inwoners. Het Indonesische eiland ligt ten oosten van Java, en wordt gescheiden door de Bali-straat. Het eiland beslaat een oppervlakte van 5633 km2 en is daarmee net zo groot als de provincie Noord Brabant. De internationale luchthaven is Ngurah Rai en ligt niet ver van Denpasar, de hoofdstad van Bali. Het eiland heeft een rijke flora en fauna. Er zijn veel nog veel onbedorven gebieden en sommige daarvan zijn zelfs officieel beschermd. Bali is een ideale plaats voor natuur- en cultuur liefhebbers. Vooral in het noorden van Bali kunt u nog genieten van de ongerepte natuur en cultuur.

Klimaat
Op Bali schijnt vrijwel iedere dag de zon. Het aantal uren daglicht is gedurende het jaar redelijk constant aangezien Bali dicht bij de evenaar ligt. Gemiddeld schijnt de zon 7 uur per dag, de temperatuur is rond de 30 graden met een vrij hoge luchtvochtigheid.

Religie en cultuur

De meeste Balinezen zijn Hindoe (90%) en het animisme en voorouderverering spelen dan ook een grote rol in het dagelijks leven. De Balinese term “sekala niskala” (zichtbaar-onzichtbaar) drukt het idee uit dat de fysieke wereld doordrongen is van een geestelijke wereld. De geesten, losjes omschreven als “Goden” en “demonen”, worden bijna overal geëerd met offergaven gemaakt van bloemen en andere materialen. Op Bali hebben voorouders een goddelijke status en worden vereerd bij huis- en clantempels. Er zijn tienduizenden tempels op Bali, de huistempels meegerekend misschien zelfs wel 200.000. Bij alle villa’s staan ook een of meerdere huistempeltjes waar door de staff meerdere keren per dag word geofferd.

De heilige dagen op Bali zijn vaak aanleiding voor uitbundige festiviteiten. Ze worden bepaald aan de hand van de maankalender of de 210 dagen durende Balinese kalender. “Odalan” zijn jaarlijkse tempelfeesten die door de tempels op verschillende tijdstippen worden gevierd. Er vindt altijd wel ergens een tempelfeest plaats. Inwijdingsrituelen en andere religieuze feestdagen worden meestal thuis gevierd met gasten in de familietempel. “Odalan” en zelfs crematies zijn ook voor buitenstaanders toegankelijk.

Bali staat verder bekend om zijn traditionele dans en drama, schilderkunst (Ubud), kunstnijverheid en textiel.In het binnenland en noorden van Bali ervaart u een eiland zonder veel lawaai en drukte. Rust en ontspanning staan hoog in het vaandel. Typische Balinese gebruiken zijn dan ook “pelan pelan” (rustig aan/langzaamaan) en Jam Karet (elastieke tijd), maar het is echter de vriendelijkheid van de Balinees die hem wereldberoemd maakt.

Lombok
Lombok is het eerste eiland van de ten oosten van Bali gelegen Kleine Sunda Eilanden. Het eiland meet 4725 km2. Lombok wordt wel vergeleken met het Bali van 20 jaar geleden. Dat is terecht als u kijkt naar de toeristische ontwikkeling. Toch zijn er duidelijke verschillen in cultuur, klimaat, landschap en geloof. Lombok is aanmerkelijk droger dan Bali en heeft een hoofdzakelijk Islamitische bevolking.

Het hoogste punt van Lombok is de vulkaan Gunung Rinjani. Met zijn 3726 meter hoogte is dit de op één na hoogste vulkaan van Indonesië. De vulkaan is bepalend voor de flora en fauna aan de noordkant van het eiland. In het zuiden vindt u maagdelijk witte stranden waar de toeristen nog niet in grote getale komen. Voor de kust liggen een aantal idyllische eilandjes (De Gili’s) waar u naar hartenlust kunt duiken en snorkelen.

Senggigi
Senggigi is de meest populaire en ontwikkelde toeristenplaats op Lombok. U vindt hier tientallen boetiekjes, restaurantjes, hotels en een aantal disco’s. Ook voor het boeken van uw eventuele excursies, duiktripjes en duikcursussen, geld pinnen en uw boodschappen kunt u hier prima terecht. Senggigi beschikt over een mooi strand en is tevens uitgangspunt voor dagtripjes per vissersbootje naar de verschillende Gili-eilandjes.